top of page

Novinky pro labužníky a znalce vín

  • Writer: Tomáš Bartoš
    Tomáš Bartoš
  • Jan 22, 2018
  • 2 min read

Dva nové skvosty v naší nabídce

Zhruba v polovině loňského roku se nám podařilo navázat spolupráci s Domaine Villet z Arbois a rozšířili jsme tak naši nabídku o nevšední vína z okouzlující vinařské oblasti Jura, která znalcům a milovníkům vín není neznámá. Právě zde, u hranic se Švýcarskem, kudy protéká řeka Rhôna, se mohou místní vína chlubit jedinečností a charakterem, který byste jinde ve světě těžko hledali.

Není tedy divu, že jste si vy, naši zákazníci, stejně jako my tato vína rychle oblíbili. I to nás vedlo k tomu, že jsme pro tento rok nabídku vín z tohoto vinařství rozšířili o dva skvosty – slavný Macvin du Jura a Cépage Chardonnay Cuvée Orange. Něco pro opravdové fanoušky a znalce jedinečných vín.

600 staré dědictví

Prvním zmíněným je Macvin du Jura. Toto slavné víno se v regionu Jura vyrábí již 600 let stále stejně a od roku 1991 mu bylo přiděleno označení s místem původu, je tedy unikátní a jinde ve světě se pod stejným názvem a za stejných podmínek nevyrábí. Jde o dezertní víno vyrobené ze dvou třetin z čisté vylisované hroznové šťávy pocházející ze sběru nejvíce vyzrálých hroznů až na samém konci sezóny a z jedné třetiny z brandy vlastní výroby, která ve vinařství zrála 18 měsíců v dřevěných sudech. Díky tomu si víno zachovává odrůdový charakter použitých hroznů a výsledek je excelentní. Obsah alkoholu je typický pro fortifikovaná vína a činí 18 %.

Víno s historií v neolitu

Výraznou stopu a dlouhou tradici v historii výroby vín má na svědomí typ vína, jehož reprezentantem je druhá novinka v naší nabídce - Cépage Chardonnay Cuvée Orange 2014. Jde o oranžové víno vyráběné starobylou metodou, která má kořeny až v době neolitu, tedy 7000 let př. n. l. a dodnes v oblasti svého vzniku - Východního Kavkazu, je způsob výroby v tradičních hliněných nádobách kvevri používán a chráněn UNESCO. Zjednodušeně se dá říci, že výroba spočívá v dlouhé maceraci bílých hroznů, kdy se ze slupek do rmutu přenáší barvivo i aroma. Následuje neřízená fermentace a následné další, někdy až roční, macerace již prokvašeného rmutu. Teprve pak vinař rmut lisuje a bez další stabilizace nebo filtrace víno lahvuje. Výsledné víno je tedy velmi autentické a projevuje se oranžovou kalnou barvou.

Obě tato vína můžete nakoupit nejvýhodněji v obchodě a degustační klubovně v Dejvicích, kde veškerá vína nabízíme o 10% levněji stejně jako registrovaným zákazníkům při nákupu v našem e-shopu. Macvin du Jura je také součástí aktuálního degustačního menu v našem bistru v Dejvicích.


 
 
 

Comments


Nejnovější příspěvky
Sleduj naše profily
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
Archív
Tagy
bottom of page